Når man snakker om fornybar energi, dreier det seg om energi som ikke øker klimagassutslippet. Det mest vanlige energikildene er bio, vind og sol. Kirken har til nå ikke tatt i bruk vindkraft, men har enkelte steder tatt i bruk bio- og solenergi. Solenergi kan utnyttes enten ved å produsere varmt vann eller ved å produsere strøm. Utnyttelsen av solenergi har eksploder de siste årene, også i Norge.
Ønsker man å redusere innkjøp av energi, er energieffektiviseringstiltak viktige å gjennomføre før man vurderer egenproduksjon av fornybar energi. KA har samlet mange gode råd på siden "Kom i gang med Enøk-tiltak". Et solcelleanlegg vil være et av de siste tiltak som gjennomføres for at kirkebygget skal kunne bli selvforsynt med energi.
De siste årene har allikevel noen norske kirker fått solcelleanlegg. Strand kirke i Rogaland fikk i oktober 2016 solceller på taket på nordsiden, mens Sarpsborg fikk sitt anlegg våren 2019. Frogner kirke i Lillestrøm fikk solceller i 2024. Solcelleanlegget på Strand kirke var og er et forbildeprosjekt og fikk derfor økonomisk støtte fra staten gjennom Enova, Lyse energi og Stiftelsen UNI. Les gjerne evalueringsrapporten som vi har lenket til på høyre side av teksten.
Ved vurdering av et solcelleanlegg på et kirketak er to elementer særdeles viktig: A) kulturminnevurderinger, den visuelle endringen av bygget og B) en grundig brannsikkerhetsvurdering. Er det for visuelt krevende eller av andre årsaker ikke aktuelt å montere solceller på kirketak så kan kirken søk etter alternative plasseringer. Det kan være plassering på andre bygg i nærheten og det kan være montering på bakken. Enten på et område som kirken selv eier eller på et område som kirken kan leie. Dette er utbredt i Sverige, Danmark og ellers i Europa.
I hovedprinsipp leveres det to typer solcelleanlegg. Det er nett-tilknyttet og ikke nett-tilknyttet solcelleanlegg. Det finnes utenpåmonterte, integrerte vegg/tak-anlegg og det finnes integrerte solcellefolier på takstein og andre bygningselementer. Frittstående solcelleanlegg på bakken er en kategori som ikke er så utbredt i Norge, men som kan være aktuelt hvis kirken eier eller kan leie arealer hvor det kan monteres bakkemontert solceller.
Rivende utvikling
Forskning og utvikling av solceller er i en rivende utvikling. Jevnlig kommer nye typer og løsninger som forbedrer effekten og det visuelle uttrykket og som gjør solcellene mindre og mindre synlig.
Gjeldende regelverk
Et solcelleanlegg er å anse som en elektrisk installasjon og skal derfor leveres etter Forskrift om elektrisk installasjon (FEL). Bruken av FEL dokumenteres ved utstedelse av en samsvarserklæring. Et solcelleanlegg skal utføres etter NEK 400.
Følgende regelverk skal følges ved montering av solceller:
1. Norsk regelverk som omfatter kontrollrutiner og produkter:
2. Norsk regelverk som omfatter brann:
3. Norsk regelverk som omfatter elektriske installasjoner:
Prosjektering av solcelleanlegg
Det er fristende å be solcelleleverandøren om å prosjektere anlegget, men det anbefales som ved alle andre byggearbeider å innhente en fagperson til prosjekteringsarbeidet. Solcelleanlegget er utsatt for konstant høy belastning, derfor er robuste standardiserte komponenter og høy prosjekterings- og monteringskompetanse viktig.