Kirkene er en viktig del av den norske kulturarven. Gjennom historien har de blitt fylt av verdifullt inventar, og er dekorert av kjente og ukjente kunstnere og håndverkere. Av Norges ca. 1640 kirker har omkring halvparten et formelt vern, som fredet eller listeført, på grunn av sine nasjonale kulturminneverdier. De resterende kirkene uten vern er også påkostede og verdifulle bygninger i seg selv, og kan ha mye verdifullt inventar.
Som kirkeeier forvalter man kulturhistoriske verdier på vegne av oss alle. Det er eiers plikt og ansvar å legge til rette for å bevare kulturminner. Dette innebærer å ha en plan for hva man skal gjøre dersom en krise inntreffer.
En verdibergingsplan er et verktøy for innsatspersonell ved en akutt hendelse, som for eksempel en brann. Planen består av oversiktskart over kirkerommet og bergingskort. Verdibergingsplanen er brannvesenets arbeidsredskap og det er viktig at vi bruker deres terminologi. Andre begreper som for eksempel bergingsliste eller redningsplan bør unngås.
Verdibergingsplaner etterspørres i stadig økende grad av både brannvesen og forsikringsselskaper. Alle forvaltere av kirker bør vurdere om de skal lage verdibergingsplaner for sine bygg.
NIKU og KA har utarbeidet en veileder for eiere og forvaltere som skal i gang med dette arbeidet. Veilederen finner dere på Riksantikvarens nettsider ved å følge denne lenken.
I tillegg til veilederen er det utviklet en mal for verdibergingsplan for kirker av Oslo brann og redningsetat (OBRE) i samarbeid med Bergen brannvesen og NIKU. Malen er laget i Power point og er utformet som en eksempelmal med en fiktiv kirke, med tomme mal-sider som kan fylles ut. Instrukser ligger i notatfeltet inne i malen.
Det er også laget et prioriteringsverktøy for å velge ut kirkekunst og inventar som skal være med i verdibergingsplanen og en eksempelsamling som viser hvordan prioriteringsverktøyet kan brukes på ulike typer inventar og kunst.
Ansvarlig for saken: Ingrid Grytdal Matheson
Ta kontakt med KA på e-post hvis dere har spørsmål eller innspill.