10/2024: Sentrale særavtaler er reforhandlet

Publisert: 18/12/2024
De sentrale særavtalene er videreført uten materielle endringer. Det er enkelte endringer i veiledningstekst. Varigheten for alle avtalene er fra 1. januar 2025 til 31. desember 2026, med mulighet for oppsigelse etter ett år.

Samtlige særavtaler er videreført uten materielle endringer. Det er enkelte endringer i veiledningen til noen av avtalene, som omtales nedenfor.

Særavtale om reiseregulativet

I innledningen til veiledningen til avtalen er det enighet om en tilføyelse som lyder slik (endring uthevet i kursiv): «Tjenestereisene skal foretas på den for arbeidsgiver rimeligste måte, og klima- og miljøhensyn skal være en del av vurderingen

Det er nedsatt et partssammensatt utvalg som skal kartlegge bruk av egen bil i tjenesten i KA-sektoren. Kartleggingen skal se på omfanget av bruk av egen bil, bruk av og nivå på kompensasjon, samt se hen til sammenlignbare tariffområder.

Særavtale om kirkelige stillinger

I veiledningen til avtalen er det enighet om enkelte tilføyelser:

Månedlig fritid

Endring i punktet om månedlig fritid lyder slik (endring markert i kursiv): «(…) Bestemmelsen gir rett til en faktisk fri helg pr. måned uavhengig av bakgrunnen for fritiden. Det skal tilstrebes en regelmessig fordeling av den månedlige frihelgen for den enkelte arbeidstaker. Retten til en fri helg pr. måned er ivaretatt dersom det avvikles ferie eller permisjon mv.(…)»

Bakgrunnen for endringen er at man skal tilstrebe å unngå at den månedlige frihelgen legges i begynnelsen av en måned og i slutten av neste måned, slik at det går svært mange uker mellom hver frihelg.

Fritid på helge og høytidsdager

Endring i punktet om helge og høytidsdager lyder slik (endring markert i kursiv):

«Det er i særavtalen ikke regulert noen rett til fritid på helge og høytidsdager. Det er heller ikke noe til hinder for å legge fritid til helge og høytidsdager, jf. avtalens pkt 2.3. Bestemmelsen utløser ikke rett til ny erstatningsfri etter HTA kapittel 1 § 5 pkt. 5.6. Arbeidsgiver vurderer muligheten for fri jul eller påske der det passer slik for driften. Arbeidsgiver bør særlig vurdere muligheten for fri jul eller påske for de som ikke har hatt det på flere år.»

Leirsøknader:

Når det gjelder søknader fra fellesråd og menighetsråd om utvidet arbeidstid ved leir må søknad nå fremmes senest seks uker før oppstart av leiren (mot fire uker før tidligere).

Partssammensatt gruppe:

Det skal opprettes en partssammensatt gruppe som skal vurdere og evt. foreslå retningslinjer på leir, og foreslå evt. endringer i prosedyre for søknadsprosess og godkjenning av leirsøknader. Det er også enighet om en arbeidsgruppe som skal se på ulike aspekter ved gjennomføring av leir, herunder HMS, risikoanalyse, sikkerhetshensyn mm. Dette arbeidet er henvist til fagutvalg for kirkelig undervisning.

Særavtale om arbeidstid og fritid for prester i rettssubjektet Den norske kirke

Særavtale om fridager for proster og enkelte sokneprester og spesialprester i rettssubjektet Den norske kirke (lederavtalen)

De sentrale parter har henstilt de lokale parter (rDnk og tillitsvalgte i virksomheten) å evaluere disse avtalene før neste særavtaleforhandling. Etter gjennomføring av evalueringen skal de sentrale parter vurdere å flytte avtalen ned et nivå, altså fra sentralt til lokalt nivå, med den lokale evalueringen som grunnlag. En slik eventuell endring vil medføre at det er virksomheten selv som forhandler med de lokale tillitsvalgte i virksomheten, og at det er de lokale parter som ivaretar partsforholdet i avtalen.

Marit Halvorsen Hougsnæs
adm. dir.

Ingrid B. Tenfjord
direktør

Del i sosiale medier:
Powered by Cornerstone